søg menu
TILBAGE TIL NYHEDSOVERSIGT
22.04.2024

Produktionsophold på Godsbanens åbne værksteder

GODT NYT TIL PROFESSIONELLE KUNSTNERE: GODSBANEN SATSER PÅ STÆRKT KUNSTNERISK MILJØ MED MULIGHEDER FOR UDFOLDELSE

Når professionelle kunstnere i dag får en større kunstopgave, søger de fleste mod København og Statens Værksteder for Kunst, da det sjældent er muligt at eksekvere lokalt. Det bliver anderledes fra 1. oktober 2024: Takket være generøs støtte fra Augustinus Fonden kan Godsbanen i Aarhus fremover tilbyde kunstnere produktionsophold i op til fem måneder.

Et produktionsophold på Godsbanen vil fremover give flere kunstnere flere muligheder. Samtidig er projektet med til at udvikle den skabende kunst i regionen, da mulighederne for at arbejde med større kunstprojekter lokalt vil medføre, at kunstnerne får bedre tid og ressourcer til deres arbejde.

”Dette projekt styrker Danmarks kunstneriske produktionsevne ved at forbedre mulighederne for at afprøve ideer i praksis og arbejde med større kunstprojekter lokalt. Vi er meget taknemmelige over, at Augustinus Fonden har valgt at støtte projektet i en tre-årig periode”, siger Marianne Grymer Bargeman, direktør for Godsbanen i Aarhus.

Produktionsfaciliteter og brobygning

I det vestlige Danmark er der en stor kunstnerisk talentmasse men mangel på produktionsmuligheder for professionelle kunstnere og studerende på det Jyske Kunstakademi. Det vil dette projekt ændre på.

”De gode fysiske rammer for kunstnerisk udfoldelse eksisterer allerede på Godsbanen, der råder over syv værksteder. Med dette projekt får vi mulighed for at imødekomme efterspørgslen på produktionsfaciliteter hos professionelle kunstnere samt kunststuderende. Samtidig sikrer projektet brobygning mellem forskellige generationer og fagligheder”, siger leder af Godsbanens Værksteder Jesper Kinnerup.

Produktionsopholdet giver professionelle billedkunstnere mulighed for at ansøge om et ophold med adgang til et stort arbejdsrum/atelier, Godsbanens værksteder og til faglig rådgivning fra værkstedernes fagpersonel. Produktionsopholdet kan være led i værkproduktion, en udsmykningsopgave eller et kunstnerisk undersøgelsesarbejde.

”Der skabes kunst på et højt niveau i disse år og også i udlandet er øjnene rettet mod de stærke kunstnere, der her i landet skaber opmærksomhed. En af grundene til, at den danske kunstscene klarer sig godt er, at kunstnerne her kan finde støtte og gode produktionsforhold. Men meget er centreret i Hovedstaden, og Vestdanmark mangler at kunne tilbyde bedre forhold for de gode kunstnere og studerende der arbejder her. Dette projekt er et vigtigt skridt i den rigtige retning”, udtaler Frederik Hardvendel, direktør for Statens Værksteder for Kunst.

”Et produktionsophold for professionelle kunstnere på Godsbanen kan skabe helt unikke produktionsmuligheder i Jylland for kunstnere og være med til at sikre bedre rammer for kunstnerisk produktion uden for hovedstaden”, siger Kirstine Schiess Højmose, leder af Aarhus Billedkunstcenter.

Som led i projektet har Godsbanen indgået et samarbejde med Det Jyske Kunstakademi. Tre måneder om året vil Godsbanens produktionslokale således være forbeholdt studerende fra det Jyske Kunstakademi, der ligesom de professionelle kunstnere, vil kunne tilgå værkstederne i forbindelse med produktionen til deres afgangsudstillinger.

Der er nedsat et kunstfagligt udvalg til at vurdere ansøgningerne. Udvalgets medlemmer udpeges af repræsentanter fra Statens Værksteder for Kunst, Aarhus Billedkunstcenter, Godsbanen og BKF.

Open Call til produktionsopholdet er åbent nu med ansøgningsfrist 3. juni 2024.

Tirsdag d. 30. april kl. 18 kan man møde Marianne Grymer Bargeman og Jesper Kinnerup på Godsbanens Åbne Værksteder. Her tager de mod spørgsmål om projektet.

Se mere om produktionsopholdet på Godsbanens hjemmeside

Gå direkte til praktisk info og ansøgning

Produktionsophold ved Godsbanens værksteder er støttet af Augustinus Fonden

Kontakt Godsbanen:

Direktør Marianne Grymer Bargeman:
+45 2271 2550, mgb@godsbanen.dk

Informationsmedarbejder Dorte Kerstens;
+45 2299 2443, dorte@godsbanen.dk