søg menu
TILBAGE TIL NYHEDSOVERSIGT
30.04.2024

VINDERNE AF AARHUS ART PRIZE 2024 ER FUNDET

Vinderne af den aarhusianske kunstpris – Aarhus Art Prize – blev afsløret ved en prisoverrækkelse i Jyllands-Postens foyer fredag den 26. april 2024. I år var der tre unge kunstnere, der kunne gå hjem med en pris.

Hvert år siden 2018 har en række aarhusianske kulturinstitutioner uddelt kunstprisen Aarhus Art Prize, der hylder unge talenter med tilknytning til Aarhus. Talentprisen er i år delt mellem de to afgangselever fra Det Jyske Kunstakademi, Benjamin Asger Krog Møller og Naja Zethner, mens Soloprisen gik til Tora Schultz.

Om Talentprisvindere Krog Møller og Zethner siger juryen blandt andet:
”Noget af det, kunst kan, er at få os til at undres. Vores sanser bliver pirret, vores forestillingsevne udfordret. Sådan er det også med Naja Zethner og Benjamin Asger Krog Møllers overbevisende arbejder, som nu bliver belønnet med Aarhus Art Prize, Talentprisen.”

Om vinder af Soloprisen, Tora Schultz, siger juryen blandt andet:
”Tora Schultz tager os med ind i en historiefortælling, løfter os fra Aarhus og ud i verden med sin kunst. Det er ikke kun, fordi hun lige nu bor og arbejder i New York, hvor hun har fået en ophold på ISCP, The International Studio & Curatorial Program, det er også, fordi hun giver os et nyt blik på noget, man troede man kendte. På den måde binder hun en bro fra hverdagen ind i kunstverdenen, åbner en dør, som vi ikke behøver en nøgle til, fordi der er en umiddelbar og ligefrem kvalitet i hendes kunstværker.”

OM AARHUS ART PRIZE

Kulturinstitutioner bag Aarhus Art Prize er: Kunsthal Aarhus, ARoS og Godsbanen. Prisen er sat i verden for at støtte det kunstneriske vækstlag i Aarhus, fastholde kunstnerisk talent og styrke Aarhus som en levende kulturby. Fra 2023 blev prisen udvidet, så̊ den i dag består af både Talentprisen og Soloprisen. Bag prisen står nu også Aarhus Billedkunstcenter og Jyllands-Posten.

Den første pris er Talentprisen. Den uddeles til en afgangsstuderende fra Det Jyske Kunstakademi, hvis afgangsværk har udmærket sig i særlig grad. Prisen gives for et værk udstillet på årets afgangsudstilling, som vises på Kunsthal Aarhus, og består af et beløb på 30.000 kroner samt en invitation til at afholde en artist talk på Kunsthal Aarhus.

Den anden pris er Soloprisen. Den uddeles til en tidligere afgangselev fra et af de danske akademier (eller et tilsvarende akademi), som, senest fem år efter dimission, har sat et særligt aftryk på Aarhus gennem sit relativt nye virke. Prisen består af et karriereforløb, der udover et beløb på 30.000 kr. tilbyder kunstneren et års samarbejde med de involverede institutioner.

Det præcise forløb for vinderen af Soloprisen 2024 tilrettelægges af prismodtageren sammen med de involverede institutioner, men omfatter blandt andet en soloudstilling på Kunsthal Aarhus i løbet af 2025.

Prismodtagerne udpeges af en jury. Hvert år inviteres desuden et eksternt jurymedlem. I 2024 består juryen af:

Peter Ole Pedersen, Chefkurator (Kunsthal Aarhus)
Kirstine Højmose, Leder (Aarhus Billedkunstcenter)
Ellen Drude Skeel Langvold, Museumsinspektør (ARoS)
Marianne Grymer Bargeman, Direktør (Godsbanen)
Tina Bryld, Journalist (Jyllands-Posten)
Ida Schyum, Udstillingschef (JP/Politikens Hus)
Karin Salling, Bestyrelsesnæstformand (Købmand Herman Sallings Fond)

Aarhus Art Prize er støttet af Salling Fondene

Vinderne af Talentprisen 2024, Benjamin Asger Krog Møller og Naja Zethner. Foto: Martin Thomas Ford.