GRATIS TEGNEPROGRAMMER TIL LASERCUTTEREN
Der findes mange brugbare gratis tegneprogrammer. Her er tips til nogle af dem.
Sådan kan du let selv tegne kasser med flotte tapsamlinger til laserskæring
Hvorfor gøre det mere besværligt for sig selv end højst nødvendigt? Hvis du skal lave laserskårne æsker, bogkasser eller lignende med fingersamlinger, er der god hjælp at hente på internettet.
Makercase er en webbaseret app, hvor du angiver bredde, højde og dybde, samt materialetykkelse og længde på tappene, og straks kan du downloade en fil til laserskæring. Du kan vælge mellem fingersamlinger eller fingersamlinger kombineret med T-udskæringer til møbelskruer med bolte. Programmet er let at gå til, og man udfylder blot felterne. Mens du taster dine parametre ind, kan du med det samme se en 3D figur af din æske, som du kan vende og dreje. Du kan vælge mellem 3 forskellige æsketyper, og du kan vælge, om æsken skal være lukket eller åben. Programmet er brugervenligt til simple æsker og kasser, hvor der ikke skal være hylder eller skillerum.
Prøv det her
Inkscape – et gratis tegneprogram til vektorfiler
Tegninger til laserskæring skal tegnes i et vektorbaseret tegneprogram. Inkscape er et gratis, open source vektortegneprogram, udviklet til både Windows, Mac og Linux. Det kan downloades fra www.inkscape.org. Programmet er nemt at installere og har mange af de samme funktioner som Illustrator og CorelDraw, men brugerfladen er temmelig forskellig. Heldigvis følger der en grundig digital manual med installationen, og der findes masser af tutorials på diverse hjemmesider og Youtube.
Her kan du se lektion 1-23, alt efter hvad du skal lave.
Der udvikles løbende på programmet, og det er en god ide at opdatere, når der kommer nye versioner. Som standard gemmes Inkscape filer i .svg format, du kan også gemmer dem som en .eps fil, vi kan åbne dem alle. I modsætning til andre tegneprogrammer skal du lave tegninger med fyldte flader i steder for streger eller outlines. Det gøres fordi Inkscape regner stregtykkelser med. Hvis du f.eks. laver en firkant med målene 100 x 100 mm med en stregtykkelse på 5 mm, bliver firkanten i virkeligheden 105 x 105 mm.
Vær opmærksom på, at al skrift skal konverteres til grafik. I Inkscape gøres det i når man gemmer filen hvor du konvertere dem til ’stier’.