SAMTIDSKUNST I RÅ HAL
English below
DANSK SAMTIDSKUNST FÅR ET BOOST I AARHUS
1200 kvadratmeter til samtidskunst af højeste kvalitet. Det er hvad aarhusianerne og byens gæster kan se frem til, når Godsbanen løfter Rå Hal til nye højder.
Fra januar 2024 får samtidskunsten mere plads i Aarhus. Det sker takket være generøs støtte fra Det Obelske Familiefond, der har valgt at bakke op om Godsbanens ambition om at være en markant spiller i forbindelse med byens kulturelle udvikling. Flere aarhusianere og turister får herved mulighed for at møde dansk samtidskunst af højeste kvalitet i et af byens mest markante rum i Rå Hal på Godsbanen.
Projektet strækker sig over tre vinterperioder, hvor Godsbanen hvert år inviterer en markant dansk kunstner eller kunstnergruppe til at indtage den 1200 m2 store Rå Hal i årets første måneder. Udgangspunktet er at skabe et rum for oplevelser gennem stor-skala skulpturer eller installationer skabt særligt til stedet. Derudover ønsker Godsbanen, at kunsten skaber og inviterer til bevægelse, leg eller på anden vis interaktion.
KONTAKT / INFORMATION
Dorte Kerstens
dorte@godsbanen.dk
+45 2299 2443
JANUAR – MARTS 2025: ELIYAH MESAYER
Eliyah Mesayer (f. 1987) udstiller fra januar 2025, og er udvalgt af ekstern kurator, Rebekka Laugesen, sammen med en kunstfaglig jury bestående af:
- Rektor på Det Jyske Kunstakademi, Søren Taaning
- Kurator og kunstkonsulent Tone Bonnén
- Direktør på Arken, Marie Nipper
- Kunsthistoriker, Signe Cecilie Nørgaard Jochumsen
- Godsbanens direktør, Marianne Grymer Bargeman.
Juryen begrunder valget således:
”Eliyah Mesayer arbejder installatorisk og performativt. Med stramme konceptuelle greb, der ofte indebærer sort tekstil, er hendes scenografiske formsprog letgenkendeligt. Mesayer har en ekstraordinær evne til at adressere sværttilgængelige og komplekse emner med stor politisk og ikke mindst poetisk præcision. Flere af hendes værker forholder sig eksempelvis til statslige forhold så som infrastruktur, historie og migration. Hun bevæger sig frit i tid og sted, og formår at trodse forskellige grænsedragninger mellem fakta og fiktion, så begge dele træder tydeligere frem i kraft af hinanden. Mesayers værker materialiserer utopier, steder og drømme, som ellers kun eksisterer i det følte og tænkte. Juryen har store forhåbninger til, at Eliyah Mesayer kan bringe Rå Hal i spil på en måde, der er både skulpturel, poetisk og aktivistisk.”
5. JANUAR – 6. MARTS 2024: BENEDIKTE BJERRE // IS THIS TOMORROW
Benedikte Bjerre (f. 1987) udstiller 5. januar – 10. marts 2024, og blev udvalgt af ekstern kurator, kunsthistoriker Signe Cecilie Nørgaard Jochumsen, sammen med en kunstfaglig jury bestående af:
- Rektor på Det Jyske Kunstakademi, Søren Taaning
- Kurator og kunstkonsulent Tone Bonnén
- Direktør på Arken, Marie Nipper
- Projektchef hos Gernes Fonden, Bibi Saugmant
- Godsbanens direktør, Marianne Grymer Bargeman.
Juryen begrunder valget således:
”Benedikte Bjerre arbejder skulpturelt og installatorisk, og hun har gjort sig særligt bemærket med sine totalinstallationer med hverdagsgenstande og præfabrikerede materialer, der går i dialog med stedet. Bjerre har en ekstraordinær rumlig forståelse og en særlig evne til at arbejde stedspecifikt. Hendes kunst forholder sig til forskellige former for erfaringer i det sociale rum, og mange af hendes værker kredser om varecirkulation og produktionsforhold og giver os nye måder at forholde os den verden, som vi er en del af. Det er juryens vurdering, at vi med en kunstner som Benedikte Bjerre får mulighed for at bringe områdets og Rå Hals gods- og industrihistorie ind i en samtidig kunstnerisk kontekst – filtreret igennem Bjerres univers”.
Benedikte Bjerre fortæller:
“Rå Hal har nogle fantastiske rumlige og historiske kvaliteter, som jeg har set mig varm på allerede for år tilbage, men den har også en størrelse og karakter, som det kræver både økonomisk og institutionel opbakning at matche. Derfor er jeg superglad for Godsbanens initiativ og Det Obelske Familiefonds støtte, og så er jeg selvfølgelig beæret over at være den første kunstner i rækken til at prøve kræfter med Aarhus’ nye rum for samtidskunst. Et arbejde jeg glæder mig meget til at gå i gang med.”
Benedikte Bjerre er uddannet fra Städelschule i Frankfurt am Main (2015) samt Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler i København (2016). Hun har siden 2019 været tilknyttet Det Jyske Kunstakademi som underviser. Desuden har hun en BA i sociologi fra Københavns Universitet (2009).
Is this tomorrow bliver til med støtte fra Det Obelske Familiefond, Statens Kunstfond og Den Jyske Kunstfond.
In English
From January 2024, contemporary art will have a more prominent presence in Aarhus. This is made possible thanks to generous support from the Obel Family Foundation, which has chosen to endorse Godsbanen’s ambition to be a significant player in the city’s cultural development. This initiative will provide more opportunities for Aarhus residents and tourists to encounter Danish contemporary art of the highest quality in one of the city’s most prominent spaces, the Rå Hal at Godsbanen.
The project spans three winter periods, during which Godsbanen will annually invite a prominent Danish artist or artist group to occupy the 1200 m2 Rå Hal in the first months of the year. The aim is to create a space for experiences through large-scale sculptures or installations specially created for the site. Additionally, Godsbanen aims for the art to provoke and invite movement, play, or other forms of interaction.