søg menu

SAMTIDSKUNST I RÅ HAL

DANSK SAMTIDSKUNST FÅR ET BOOST I AARHUS

1200 kvadratmeter til samtidskunst af højeste kvalitet. Det er hvad aarhusianerne og byens gæster kan se frem til, når Godsbanen løfter Rå Hal til nye højder.

Fra januar 2024 får samtidskunsten mere plads i Aarhus. Det sker takket være generøs støtte fra Det Obelske Familiefond, der har valgt at bakke op om Godsbanens ambition om at være en markant spiller i forbindelse med byens kulturelle udvikling. Flere aarhusianere og turister får herved mulighed for at møde dansk samtidskunst af højeste kvalitet i et af byens mest markante rum i Rå Hal på Godsbanen.

”Vi er utrolig taknemmelige over, at Det Obelske Familiefond har valgt at støtte dette projekt, som vil være med til at ændre samtidskunstens status i Aarhus. Kunst skal fylde mere i byen. Den skal inspirere og udfordre og være tilgængelig for flere. Samtidig er projektet med til at fastholde og udvikle kunstneriske talent i byen”, siger direktør for Godsbanen, Marianne Grymer Bargeman.

Plads til mere samtidskunst i Aarhus
Projektet strækker sig over tre vinterperioder med første åbning i januar 2024. I den treårige periode inviterer Godsbanen hvert år en markant dansk kunstner eller kunstnergruppe til at indtage den 1200 m2 store Rå Hal. Udgangspunktet er at skabe et rum for oplevelser gennem stor-skala skulpturer eller installationer skabt særligt til stedet. Derudover ønsker Godsbanen, at kunsten skaber og inviterer til bevægelse, leg eller på anden vis interaktion.

”Aarhus er en by i rivende udvikling med en stor årlig tilvækst. Byen har mange spillesteder og en stærk litteraturscene, men samtidskunsten fylder forbløffende lidt i byen. Det ønsker vi med dette projekt at lave om på. Målet er, at flere møder samtidskunsten og bliver inspireret og udfordret af den. Samtidig udnytter vi et af byens mest interessante og centralt beliggende rum, som pt. står tomt det meste af vinterhalvåret”, tilføjer Marianne Grymer Bargeman.

I de kommende tre år vil Godsbanen invitere en kunstner/kunstnergruppe til at skabe et værk til Rå Hal. Den valgte kunstner/kunstnergruppe offentliggøres hvert forår og udstiller vinteren efter.

Projektets eksterne kurator, kunsthistoriker Signe Cecilie Nørgaard Jochumsen, udvælger kunstnerne sammen med en kunstfaglig jury bestående af:

  • Rektor på Det Jyske Kunstakademi, Søren Taaning
  • Kurator og kunstkonsulent Tone Bonnén
  • Direktør på Arken, Marie Nipper
  • Projektchef hos Gernes Fonden, Bibi Saugmant
  • Godsbanens direktør, Marianne Grymer Bargeman.

KONTAKT / INFORMATION

Dorte Kerstens
dorte@godsbanen.dk
+45 2299 2443

Se flere billeder af Rå Hal

Mere om Rå Hal

FØRSTE KUNSTNER: BENEDIKTE BJERRE

Den første kunstner i rækken bliver Benedikte Bjerre (f. 1987), der udstiller fra januar 2024. Juryen begrunder valget således:

”Benedikte Bjerre arbejder skulpturelt og installatorisk, og hun har gjort sig særligt bemærket med sine totalinstallationer med hverdagsgenstande og præfabrikerede materialer, der går i dialog med stedet. Bjerre har en ekstraordinær rumlig forståelse og en særlig evne til at arbejde stedspecifikt. Hendes kunst forholder sig til forskellige former for erfaringer i det sociale rum, og mange af hendes værker kredser om varecirkulation og produktionsforhold og giver os nye måder at forholde os den verden, som vi er en del af. Det er juryens vurdering, at vi med en kunstner som Benedikte Bjerre får mulighed for at bringe områdets og Rå Hals gods- og industrihistorie ind i en samtidig kunstnerisk kontekst – filtreret igennem Bjerres univers”.

Benedikte Bjerre fortæller:

“Rå Hal har nogle fantastiske rumlige og historiske kvaliteter, som jeg har set mig varm på allerede for år tilbage, men den har også en størrelse og karakter, som det kræver både økonomisk og institutionel opbakning at matche. Derfor er jeg superglad for Godsbanens initiativ og Det Obelske Familiefonds støtte, og så er jeg selvfølgelig beæret over at være den første kunstner i rækken til at prøve kræfter med Aarhus’ nye rum for samtidskunst. Et arbejde jeg glæder mig meget til at gå i gang med.”

Benedikte Bjerre er uddannet fra Städelschule i Frankfurt am Main (2015) samt Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler i København (2016). Hun har siden 2019 været tilknyttet Det Jyske Kunstakademi som underviser. Desuden har hun en BA i sociologi fra Københavns Universitet (2009).

Benedikte Bjerre. Fotograf: Inga Danysz
Foto: Anthon Jackson
Foto: Anthon Jackson