søg menu

Åbne Scene

Musikalsk performance: Fragmenter af Flugt

DATO: Lørdag d. 5. november
TID: Klokken 15-16:30
LOKALE: Åbne Scene
NÆRMESTE INDGANG: 3A
ENTRÉ: Gratis

Lørdag d. 5. november kl. 15-16:30 kan du komme ind på Åbne Scene på Godsbanen og se en work in process af det undersøgende værk Fragmenter af Flugt.

 

Obs. Der vil også være endnu en visning d. 9. november, der viser en anden del af processen.


OM VISNINGEN:

Publikum træder ind i et levende værksted, hvor historier om mennesker på flugt bliver undersøgt musikalsk, hvor følelsen af hjælpeløshed bliver italesat, og hvor den heroiske nødhjælpsarbejder født i 1876, Karen Jeppe fra Gylling bliver det forbillede, vi spejler os i. Alt sammen til lyden af skiftevis stilhed, sang og violin.
I en brutal verden, hvor millioner af mennesker er på flugt, kan vi stille os selv spørgsmålet; Hvad vil det sige at flygte og ikke have andet med sig, end det man kan bære – en pose, en taske, et instrument?
Med fokus på den danske nødhjælpsarbejder og heltinde Karen Jeppe, der er kendt for at have reddet tusindvis af kvinder og børn ud af fangenskab under det armenske folkedrab, undersøger komponist Line Tjørnhøj, sopran Katinka Fogh Vindelev, violinist Louise Gorm, dramaturg og iscenesætter Tanja Diers og dokumentarist Maj Jeanne flugtens perspektiver gennem værket Fragmenter af Flugt. Fra 2022 til 2024 vil de som kunstnergruppe opsøge og møde mennesker med flugterfaringer, udveksle historier og sammen undersøge og reagere på, hvad flugt er og gør ved os. De bliver konfronteret med deres egne værdier og privilegier som dansk statsborger, med skammen over at lave kunst i stedet for humanitært arbejde og med vreden over flygtningepolitikken.
Fragmenter af Flugt starter på Godsbanen i Aarhus, hvor kunstnergruppen inspireret af forfatteren Ursula K. Le Guins essay Bæreposeteorien om Fiktion har fået designeren Sako Dersahagian til at skabe flugttasker, der på forskellig vis vil følge værket. Taskerne bliver syet og dekoreret på Godsbanen af flygtninge, der nu er bosat i og omkring Aarhus.
Om Fragmenter af Flugt på Godsbanen
Fyldt med musik, håndværksteknikker og historiefortælling, træder publikum ind i et levende værksted. Rytmerne kommer fra sakse, der klipper, strikkepinde, der knitrer og symaskiner, der summer.
En vært byder publikum velkommen med te, kiks og en snak om vind og vejr, og om hvorfor de er kommet. De kreative processer med at skabe flugttasker, der er i gang rundt om bordene bliver præsenteret, og det kunstneriske team og flygtninge bosat i Aarhus fortæller historier om at flygte og om at ville hjælpe mennesker på flugt men føle sig fanget i en moderne tilværelse. Sammen spejler vi os i den glemte heltinde Karen Jeppe fra Gylling, der fulgte sit kald. Hun forlod sit trygge liv og reddede tusindvis af Armeniere under det armenske folkemord. Sammen undersøger vi, hvordan vi kan fremmane Karen Jeppe. Kan vi lære af hende og finde det mod og den styrke hun udviste frem i os selv?
FAKTA
Spilleperiode: Den 5. november kl.15 og den 9. november kl.19.30
Sted: Godsbanen, Åbne Scene
Arrangementerne er gratis og alle er velkomne
Komponist: Line Tjørnhøj
Sopran: Katinka Fogh Vindelev
Violinist: Louise Gorm
Dramaturg og iscenesætter: Tanja Diers
Dokumentarist: Maj Jeanne
Designer: Sako Desahagian
Om Fragmenter af Flugt
Fragmenter af Flugt er et interdisciplinært værk, der afsøger kunstens potentiale for transformation gennem en grænseoverskridende og undersøgende tilgang til flugt. Det er en musikalsk performance i bevægelse, fordi en flugt står aldrig stille, den er altid og allerede på vej videre.
Hele værket skabes, dokumenteres, vises og udkommer løbende som koncerter, audio walks, ritualer og film over fem nedslag på blandt andre Åbne Scene på Godsbanen i Aarhus, i Gylling forsamlingshus, på CPH:DOX og udvalgte locations i Armenien.
Mere info fåes på vores website.