søg menu
TILBAGE TIL NYHEDSOVERSIGT
20.03.2019

Interview: ”ÅBNE SCENE på Godsbanen er en gave til scenekunstmiljøet”

Åbne Scene er et risikovilligt scenerum, der understøtter og nærer den professionelle, kunstneriske kompetence, og er et sted, hvor eksperimentet og processen har plads. Åbne Scenes nye profil har fokus på udvikling/ indenfor kunstnerisk proces og kompetencer, vidensdeling i nye formater og interaktion med lokale kreative miljøer og Godsbanen. Èn af de kunstnere, der har brugt Åbne Scene til et udviklingsforløb, er koreograf og danser Stine Frandsen.

Af Caroline Lehmann 

I november 2018 lagde Åbne Scene rum til det scenekunstneriske udviklingsprojekt Hosting Paradox; kunstnerne Alice Martucci, Lea Vendelbo Petersen og Stine Frandsen, som arbejdede med “Koreografiske fiktioner”. Deres projekt havde til formål at undersøge, hvordan publikums blik kan være en medskabende del af koreografien. Hosting Paradox arbejdede med at give publikum nogle redskaber til at kunne læse en dans med specifikke øjne. De beskæftigede sig med ideen om at koreografere publikums blik og dertil udviklede de et format, der gav publikum mulighed for at ”læse dansen” på unikke og specifikke måder.

Det første møde

Stine Frandsens første møde med Åbne Scene, var i forbindelse med en bustur fra København til Jylland som “Udviklingsplatformen for Scenekunst” havde arrangeret. Denne tur var skabt for at sætte fokus på samarbejds- og co-produktions muligheder og skulle give et indblik i de jyske sceners kunstneriske profiler og fysiske rammer. Det var netop her samarbejdet mellem Hosting Paradox og Åbne Scene startede. Stine fortæller, at de oplevede Åbne Scene som et åbent sted, med gode forhold og muligheder for at arbejde og fordybe sig. Åbne Scene på Godsbanen er en moderne og teknisk veludstyret black box. Netop muligheden for at bruge sådan et rum til scenekunstneriske udviklingsprojekter mener Stine er unikt for branchen og hun udtaler: ”Det er super spændende med dette scenerum og jeg synes det er en kæmpe gave til miljøet”. Da Stine og resten af Hosting Paradox startede deres projekt på Åbne Scene blev de positivt overraskede over stedet og forholdende: “Vi var ret imponerede over arbejdsrummet og hvor stor black boxen er, og hvor fint det var at have teknikerne til rådighed i løbet af de 2 uger vi var på scenen”. Stine fortæller også, at de hurtigt følte sig hjemme i forbindelse med deres residency og at Åbne Scenes kapacitet passede rigtig godt til Hosting Paradox: “Vi havde virkelig frie rammer til at gøre hvad vi ville på stedet. Det føltes som vores sted i de to uger vi var der, hvilket jo bare var en gave”.

Et kulturproduktionscenter

Åbne Scene er en del af kulturproduktionscenter Godsbanen. På Godsbanen er der tilknyttet tre kunstfaglige centre for henholdsvis scenekunst, billedkunst og litteratur. Der er herudover en række aktører, hvilket bl.a. tæller et producerende teater, et regionalt spillested, en restaurant og filmværksteder. Derudover så er der en række veludstyrede åbne værksteder for tekstil, træ, metal, lasercutter og keramik. Netop denne mangfoldighed mener Stine er en kæmpe styrke hos Godsbanen: “Det var en positiv overraskelse, at vi kunne bruge hele huset og de andre faciliteter, som huset også har. Det var skønt med alle de ressourcer, der er på Godsbanen og vi følte vores ideer blev mødt positivt af de forskellige aktører på Godsbanen.”