SOLEN GÅR NED OVER
AARHUS’ RINGGADEBRO

Kunstværket HESITATION OF LIGHT vil med sin belysning af Aarhus’ ikoniske ringgadebro udgøre en byport, når byen i 2017 skal være europæisk kulturhovedstad.  

Lysdesignet i HESITATION OF LIGHT er unikt fra dag til dag, fordi det får sin farveskala fra dagens solnedgang. Værket består af omkring 200 lamper og en kamera-registrering af himlens farver i et givent tidsrum, mens solen går ned. Himlens farver analyseres via et software og distribueres til lamperne, og broens syv buer iklædes dermed naturens egen lyssætning. Qua sin store skala vil værket gå i dialog med landskabet og byens arkitektur.

Lys på Aarhus K
Personen bag værket er den aarhusbaserede kunstner Signe Klejs, som var hurtig til at takke ’ja’ til opgaven, da Godsbanen henvendte sig og spurgte om hun ville skabe et værk, der kunne sætte fokus på godsbaneområdet og den nye bydel, Aarhus K.

”Jeg ville forfærdelig gerne være en del af ringgadeprojektet, for her kan man da om noget få en skala etableret,” siger Signe Klejs, som sjældent arbejder inden for institutionelle rammer.

“Jeg arbejder meget gerne i det offentlige rum, hvor kunsten kommer alle til glæde, og ikke kun de der finder frem til udstillingerne,” forklarer hun.

Et ekko af solnedgangen
At udsmykke ringgadebroen i himlens eget tema er et udtryk for Signes måde at arbejde som kunstner på.

”Jeg er optaget af flygtighed og det at lave noget, som aldrig er ens. Vi mennesker er jo heller aldrig ens to dage i træk. Der er altid små variationer. Vejret i særdeleshed er flygtigt og påvirker vores dag, uanset om vi lægger mærke til det eller ej. Det vil jeg gerne fremhæve, fordi vi har så travlt med at kigge alle andre steder hen end på naturen, når vi bor i byen,” fortæller Signe Klejs.

Der er en sammenhæng i Signes værker, som centrerer sig omkring samfundsmæssige spørgsmål eller svagheder. Med HESITATION OF LIGHT ønsker Signe at udfordre vores tanker omkring vores væren på planeten Jorden.

”Med det mener jeg at hvis vi bliver mere opmærksomme på den natur vi har omkring os, kan den opmærksomhed bringe noget vigtigt viden tilbage til os. Og jeg synes egentlig at værket også minder os om, at vi skal stoppe op og mærke det her øjeblik vi er i. Så ved at gentage solnedgangen i broens belysning, så skaber det også et ekstra fokus på den aften det lige har været. Vi deler jo himlen med hele verden. Med det for øje håber jeg at man med et lidt mere ydmygt blik, kan se helhedsorienteret på menneskets situation lige nu.

Et ikonisk stykke arkitektur
Ringgadebroen er et ikonisk stykke arkitektur fra 1938 og HESITATION OG LIGHT er et værk i den største skala Signe har arbejdet på indtil videre.

”Man har et godt blik ind mod Aarhus fra ringgadebroen. Mange har stået deroppe en nytårsaften og været fascineret af fyrværkeriet over byen, eller også har man inde fra byen kikket ud over banegraven, togene og kender broens signatur i landskabet og baneområdet. Det er jo et meget markant stykke arkitektur, så jeg synes der er alle mulige grunde til også at være ærbødig over for opgaven,” uddyber hun.

’Lys på Aarhus’ forlænger levetiden
Ideen har imidlertid været så god at det ikke længere blot er et 2017 projekt. Takket være Aarhus Kommunes initiativ, ’Lys på Aarhus,’ som tilgodeser alternative måder at belyse byen på, har det været muligt at forlænge levetiden på HESITATION OF LIGHT-værket med minimum seks år.

”Aarhus Kommune har indvilliget i at drive og vedligeholde værket for at forlænge dets levetid. Derfor kan sige, at HESITATION OF LIGHT-projektet går fra at være en midlertidig lysudsmykning til at blive et permanent værk,” forklarer Signe Klejs.

Kunstner og projektleder
At værket er gået fra midlertidig installation til at være et permanent lysværk i Aarhus har betydet en anderledes og mere krævende proces. Signe Klejs valgte at træde ind som projektleder, for på den måde er man som kunstner i tæt berøring med hvad der er muligt, og hvad der ikke kan lade sig gøre.

“Det betyder konkret at jeg kan justere de kunstneriske ideer og tilpasse dem efter hvad der rent praktisk kan lade sig gøre. Jeg er hele tiden i tæt dialog med ingeniører, entreprenører og andre tekniske instanser – og det giver rigtig god mening når man implementerer et så stort værk i det offentlige rum, der jo skal kunne fungere i samspillet med dagligdagens behov,” slutter hun.

For mere information om projektet, følg med på Facebook.

Tekst: Jesper Bøcker Larsen
Foto: Michael Harder

 

FAKTA

HESITATION OF LIGHT er støttet af Vilhelm Kiers Fond, Aarhus Kommune, Aarhus Kulturhovedstad 2017 og Den Selvejende Institution Godsbanen.

Samarbejdsparnere: Den Selvejende Institution Godsbanen, KKArt, Lys på Aarhus, Teknik og Miljø – Aarhus Kommune, Aarhus Kulturhovedstad 2017, Light Partner Herning, SPANGENBERG & MADSEN, Bravida, Banedanmark, Rebteknikeren, Osram og CAVI

Billedarkiv