Et godt kreativt miljø er sammenfiltret og i bevægelse

- interview med Richard Lehner, leder af Godsbanens åbne Værksteder

Det kan godt være, at nogen her finder på at brænde et klaver af i weekenden – måske for at holde varmen, -eller måske for at lave en kunstinstallation. Det er vigtigt, at man kan rumme mange forskellige ting, mener Richard Lehner – nytilkommen leder af Godsbanens Åbne Værksteder

Af Henrik Skov, journalist

– Jeg arbejder på at lære de enkelte aktører at kende, så jeg finder ud af, hvem vi kan lave noget sammen med. Godsbanen et superspændende sted, fordi vi har et stærkt kreativt netværk, fastslår Richard Lehner, mens vi i juni-heden sætter os i Godsbanens gård udenfor Spiselauget.

Håndværk, faglighed og materialeeksperimentet er begreber han ofte vender tilbage til, for han holder stadig fast i sin baggrund fra tiden som leder for værkstederne på Designskolen Kolding.

Det lyder med andre ord som det perfekte match hvad angår det nye job på Godsbanen. Richard Lehner blev udvalgt blandt 103 ansøgere. Det betyder nu ikke, at han vil holde lav profil hvad angår holdninger:

– Udviklingen er jo, at de kreative uddannelser er blevet skåret i budgetterne. Det mener jeg, man skal man være varsom med – her, fordi værkstederne giver folk mulighed for at komme og sætte form på deres ideer. Det kreative liv omkring dem er et innovativt vækstlag der breder sine ringe ud i samfundet. Det har en værdi, fordi Danmark profilerer sig rigtig meget udadtil med design og kultur. Derfor det vigtigt at ‘nære’ sådan nogle steder som her i Aarhus K, understreger Richard Lehner.

Værksteder for glade amatører og professionelle

Som leder af Værkstederne kommer han også til at beskæftige sig med Godsbanens virksomhedscenter, som tager praktikanter ind. Her er borgeren i løntilskud, eller f.eks. møbelsnedkeren i seniorjob – folk som i det hele taget er dygtige til deres fag.

– Fagligheden hos medarbejderne er meget vigtig. De er dygtige formidlere og rigtig gode til at møde kunderne, der hvor de er. Det er en kæmpe ressource. Folk udefra kommer måske som glade amatører og skal have skåret en cykel over. Og der kommer professionelle kunstnere, hvor medarbejderne bliver udfordrede og tændte på et projekt – hvor de skal hjælpe med skulpturer eller installations-projekter. Eller en iværksættervirksomhed, som skal udvikle en ny teknik til eksempelvis at sætte et møbel sammen, fortæller den nye værkstedsleder.

Udover stedets kunstneriske og håndværksmæssige miljø, er Richard Lehner bevidst om, at tingene ikke bare kommer af sig selv. At der er styr på det.

Sikkerhedsnet for lopper

– Der er jo det her ‘backbone’, som jeg allerede nu kan fornemme. At administrationen har rigtig godt styr på det med økonomi og drift. Også af bygninger, eksempelvis. Det er usynligt, men det skal være nedenunder alle de her lopper, der hopper rundt. Det giver en tryghed, at det er, som det skal være.

– Et kreativt miljø skal nemlig have frihed til at udvikle kunst, ideer, projekter og events, der bliver filtret ind i hinanden. Ligesom der hvor jeg kommer fra. Tingene bliver ikke i deres kasser, fordi alt hele tiden er i bevægelse. Det skal man kunne rumme – og synes er fedt. Eksempelvis er det en fornøjelse at gå rundt på Institut for X. Det er iværksættermiljø mere end noget andet. Det er fantastisk, at der er plads til det inde midt i Aarhus, mener Richard Lehner og slutter med at tage Institut for X på kornet:

– Det kan godt være, at nogen finder på at brænde et flygel af i weekenden – måske for at holde varmen – men det kan jo også være for at lave en kunstinstallation. Det er vigtigt, at vi rummer mange ting, slutter Richard Lehner.

Hvad er Godsbanens Åbne Værksteder

De Åbne Værksteder er en vigtig del af Godsbanen. De er åbne for alle og meget benyttede af vidt forskellige mennesker. Man kan udveksle erfaring og blive inspireret af andre. Tværfagligt samarbejde og afprøvning af vidt forskellige materialer og teknikker er også en del af konceptet.

Billedarkiv

Videoarkiv