RE-DREAM: drømme på godt og ondt

af Jonathan Kjær Jensen

RE-DREAM er en forestilling der består af to meget personlige dansesoli, der danses af henholdsvis Taneli Törmä, der er finsk danser og videokunstner, og Antoinette Helbing, der er tysk danser og koreograf. Temaet i RE-DREAM er drømme, og Taneli og Antoinette viser to forskellige måder at håndtere drømmene på. Vi har mødt Taneli til en kop kaffe og en gåtur på taget og en snak om drømme, dansesoloer og om hvordan drømme ikke altid lever op til virkeligheden og omvendt.

Drømme kan både være en drivkraft og en forhindring

Taneli ser en dualitet i drømme. For eksempel kan de hjælpe os til at leve det liv, vi ønsker. Vi sætter os mål i forbindelse med drømmene, og drømmene bliver en drivkraft, der fører os mod dem. Men samtidig kan drømmene også blive en forhindring, som kan blive svære at komme videre fra, hvis vi ikke kan realisere dem: ”Det er et spørgsmål om, at indse, hvad der er realistisk, og hvad der ikke er. I min solo prøver jeg at tage den voksne med tilbage til barnets drømme og vise, at det er muligt at drømme og finde en ny måde at nå de drømme på, der endnu ikke er blevet realiseret.”

Drengedrømmen om ballet

Tanelis drengedrømme er i nogen grad blevet realiseret. For eksempel drømte han om at blive danser. Men selv om han blev uddannet fra den finske nationalballet, så er han et andet sted i livet i dag, end han havde forestillet sig: ”Jeg drømte om at blive professionel danser, så da jeg kom på den nationale balletskole, var det en drøm der gik i opfyldelse. Efterfølgende arbejdede jeg professionelt med dans, som også var min drøm. Men pludselig ramte jeg muren.” For seks år siden begyndte Taneli at få skader, der tvang ham til at finde alternative måder at leve som danser på. Nu producerer han moderne dans og videoværker, der bryder grænserne mellem dans og performance.

Opfyldelse og ærlighed

Når Taneli danser sin solo, fortæller han historien om sine egne drømme. Men det er også historien om at opfylde sine drømme generelt: ”Jeg fortæller historien om, hvordan jeg drømte om at blive balletsolist. Men jeg håber at publikum vil være mere åbne. Det handler også om, at forfølge sine drømme i en bredere forstand. For eksempel at drømme om at blive læge. Men det ville jo have været meget sværere for sådan én som mig at portrættere.”

Tanelis solo er i sig selv en drøm, der bliver opfyldt: ”Jeg har tænkt på det her værk siden jeg gennemførte skolen for 12 år siden. Hvordan vil jeg gøre det, hvornår og sker det nogensinde? Det var en skræmmende proces at sætte forestillingen op efter alle de års tanker. Det er ikke let at være ærlig omkring sine drømme. Jeg vil ikke have det virker som om jeg gør nar, selv om jeg bruger humor.” Og nu, når den oprindelige drøm er opfyldt, har det åbnet op for nye drømme, men også muligheder, som Taneli ikke engang selv kunne forestille sig, da han blev færdig på balletskolen. ”Da soloen havde premiere i maj sidste år gik min drøm i opfyldelse, men jeg fortsætter med at opfylde drømmen. Forestillingen har givet mig mere end forventet. For eksempel har jeg optrådt med den på Grønland med de lokale balletbørn. Det havde jeg jo ikke forudset da jeg var 20.”

Praktisk

Re-Dream spiller på Åbne Scene d. 1. og 2. juni kl. 20:00.
Billetter koster 90 kr. + gebyr og købes via aabnescene.billetten.dk 

Fakta:

Taneli Törmä er uddannet balletdanser ved den finske nationalballet i 2002-2005, og har studeret moderne dans ved Compagnia Roberto Zappala Modem Studio atelier i Catania i Italien 2007-2008.

Han har både arbejdet som fastansat og freelance ved forskellige teatre og kompagnier i Europa.
Siden 2010 har Taneli lavet dansefilm og har filmet i Europa og Nordamerika. Senest har hans film EPILOGUE og JUMP modtaget internationale dansefilmspriser i 2015 og2016.

For mere information besøg: http://www.tanelitorma.com/

Antoinette Helbing er uddannet danser fra ArtEZ Dansacademi Arnhem i 2008.

Antoinette var en del af Citytheatre Görlitz fra 2008 til 2010, hvorefter hun har arbejdet som freelance danser og koreograf.

I 2011 vandt hun førstepladsen ved Interface-Festival i Görlitz med soloen Mir schwant, es wandelt…sich, som hun selv har koreograferet.

For mere information besøg: https://antoinettehelbing.wordpress.com/