LOVLIG GRAFFITIVÆGPÅ INSTITUT FOR (X) OG GODSBANEN

Ny graffitivæg bliver del af graffitipark på Godsbanearealerne

Aarhus fået sin første lovlige graffitivæg med både tag og indlagt el. Tilmed er den mobil – omend dens faste plads er på arealet ved Institut for (X).

”Vi vil gerne støtte op om den nichekultur, som graffitimalerne tilhører. Der er meget fokus på dem til forskellige events, hvor de bliver inviteret til at komme og male, men til daglig har de ikke mange lovlige steder at lave noget på,” siger Tore Abbednæs fra Institut for (X).

I dag har han lagt tag på graffitivæggen, som i virkeligheden er et lille skur. Den er nemlig bygget op af to lange sider og to korte – inklusiv en dør i den ene.

”Så kan graffitimalerne have deres maling her – og måske også ghettoblaster, for vi lægger el ind – og sætter i øvrigt også lampe op,” fortæller Tore Abbednæs.

Og alle kan bare komme og male. Også selv om der allerede er malet noget på de foreløbig tre sider af graffitivæggen i løbet af de dage, den har stået ufærdig på området.

”Graffitimalerne har deres helt egne regler for, hvornår de maler tingene over. Nogle gange får det lov til at sidde et par dage. Den her væg har allerede været malet over 10 gange,” siger Tore Abbednæs.

Mobil væg
Foruden Tore Abbednæs har graffitimaleren ”Thomas” været med til at bygge væggen, mens det er Mads Binderup, der har tegnet den. I konstruktionen er der taget højde for, at væggen skal kunne transporteres rundt.

”Den har næsten samme dimensioner som en container, så den kan flyttes på en lastbil. Der skal bare nogle kroge i, og så kan den for eksempel komme med til festugen og hjem igen,” forklarer Tore Abbednæs.

I det daglige bliver det fremover graffitimaleren Beras – alias Jacob Eras – der ordner og holder styr på malerierne på graffitivæggen.

Del af ny GRAFF PARK
Den ny graffitivæg indgår i en større graffitipark, som lige nu er ved at blive bygget op på Godsbanen og Institut for (X). Parken hedder GRAFF PARK, og der er lavet et kort over den med oversigt over alle lovlige graffitivægge.

”I stedet for at lave en lige og kedelig rute over de steder, hvor man må male, og hvor det hele kan overses fra starten, så har vi valgt Marilyn Monroe-modellen: Vi har spredt skønhedspletter ud over hele området, så man er nødt til at lave forskellige afstikkere fra ruten. Det er meget mere spændende i længden,” siger Mads Peter Laursen, som er daglig leder på Institut for (X).

Og de skønhedspletter – krydserne på kortet – ligger spredt over både Institut for (X) og selve Godsbanebygningerne, hvor en af murene for kort tid siden også er blevet prydet af graffitikunstneren Anders Reventlovs store murmaleri. Men Mads Peter Laursen ønsker sig endnu et sted med murkunst:

”Det er på hegnet ind mod DSB’s tog, hvor vi meget gerne vil have en Megawall, for det vil kunne tiltrække folk fra hele regionen, i hvert fald,” siger han.

Endnu mangler pengene til Megawall’en.

”Dem skal vi til at søge, men den koster vist ikke så meget, sådan en,” vurderer Mads Peter Laursen.

NB: Mursten og træfacader er ikke lovlige graffitivægge. Det betyder også, at på både ydermuren af Den Rå Hal og af Produktionsgangen er det kun den nederste del, hvor der er cement, som er lovlige graffitivægge. Hvis du er i tvivl, så spørg! 😉

 

Tekst og foto: Eva Lisby

Billedarkiv