LASERCUTTER TILKUNST, KASSER OG ANDRE SAGER

Godsbanens Åbne Værksteder har fået en lasercutter

Dysen arbejder sig støt fremad med laserstrålen, som efterlader en lille stribe af brændt på egetræsplanken. Først en vandret streg, så en lodret, en bue og så videre. Det er mellemrummene, den ny lasercutter i Multiværkstedet på Godsbanen skærer ud. Mellemrum, der får sætningen ”og kaktusser sparer på vandet” til at springe frem af planken. Sammen med andre sætninger i andre planker indgår den i billedkunstneren Jette Gejls nye projekt om klimaforandringer.

12-13 minutter er cutteren om at skære de bogstaver ud, som det ville være umuligt at skære ud med samme hastighed og præcision med en sav.

”Det er så nemt, at jeg er helt overvældet. Det er blevet færdigt superhurtigt og til en pris, hvor jeg kan være med. De tekniske muligheder, vi har fået med lasercutteren, giver mange ideer til nye projekter. Godsbanens værkstedsfaciliteter er blevet alt det, jeg håbede på, herunder også et sted for det professionelle miljø,” siger Jette Gejl.

Specielt er det muligheden for at reservere tid og få vejledning fra en specialist, som er vigtig for hende.

”Min tid er ekstremt presset, så jeg vil godt betale for at få fokuseret vejledning i Multiværkstedet og selv være med og se, hvad lasercutteren gør. Før var jeg nødt til at booke en tid hos et firma i byen, og det var både svært at komme til og ekstremt dyrt,” fortæller hun.

Inden laserstrålen er sat i gang, har Jette Gejl skrevet en tekst i layoutprogrammet Illustrator, som arkitekt og lasercutterkyndig Jonas Riis Jensen har konverteret til en kørevejledning for cutteren. Jette Gejls projekt indgår i Kunstnersammenslutningen Jyllands udstilling i Janusbygningen, Vestjyllands Kunsthal, til marts og senere på året i Nordens Hus i Reykjavik.

Kasser til karnappen
Der står ikke Reykjavik på det reolsystem, som Thomas Kugle er ved at få lavet til sig selv. I alt otte kasser i krydsfiner, tre store og fem små.

”Reolen er lavet på mål til min karnap, som har meget skæve mål, og kasserne skal stables oven på hinanden,” forklarer Thomas Kugle.

Han er industriel designer og vant til at arbejde med Illustrator og vektorfiler, som cutteren kræver.

”Jeg kunne ikke have fået de detaljer frem og heller ikke få træet til at flette så præcist uden at have brugt lasercutteren”, siger han.

Mange potentialer
Kasser eller kunst, alle projekter er lige velkomne hos Jonas Riis Jensen, der styrer lasercutteren.

”Den har ret mange potentialer. Om det er folkeskoleelever, der lige kommer forbi og bliver inspireret, om det er arkitektstuderende og tegnestuer, der skal have lavet en model af nogle bygninger, eller om det er private, der skal have lavet skilte – den kan det hele,” forklarer Jonas Riis Jensen.

Udover at skære i træ klarer den også rustfrit og sort stål, læder, akryl, filt og skum. Og den nøjes ikke med at skære: Den kan også gravere billeder og relieffer.

FAKTA:
Lasercutteren kan skære i træ, rustfrit og sort stål, læder, akryl, filt og skum. Den kan også gravere i 300/600 dpi.

Filer til lasercutteren skal være i enten Illustratorformat (.ai) eller Autocad (.dwg). I princippet kan der skæres ud fra en række vektorbaserede filformater.