søg menu

Teater Katapult

KIERKEGAARD CONCERT

DATO: 19. september
TID: Kl. 20.30
LOKALE: TEATER KATAPULT
NÆRMESTE INDGANG: 3A
ENTRÉ: Inkl. gebyr Standard: 120,- Senior (65+): 100,- Studerende: 100,- Grupper på min. 10 personer: 100,- Unge u. 25 år: 100,- Årskortholdere: 0,- Årskort ledsager: 65,-
KØB BILLET

Kierkegaards ord for fuld impro-musik!

Den verdensberømte, danske filosof, Søren Kierkegaards ord bliver i KIERKEGAARD CONCERT på Katapult sat i musik af den uvidenskabelige Kierkegaard-forsker Claus Damgaard og jazzguitarist Peter Tinning. Forestillingen er fyldt med humor og er en del af sæsonens Korny Korner på Teater Katapult.

Søren Kiekergaard under pseudonymet Constantin Constantius i ‘Gjentagelsen’: “Leve posthornet! Det er mit instrument, af mange grunde og fornemmelig af den, at man aldrig med sikkerhed kan aflokke dette instrument den samme tone; thi der ligger en uendelig muelighed i et posthorn, og den, der sætter det for sin mund og nedlægger sin viisdom i det, han skal aldrig gjøre sig skyldig i en gjentagelse, og den, der istedetfor svar rækker sin ven et posthorn til behagelig afbenyttelse, han siger intet, men forklarer alt. Priset være posthornet! Det er mit symbol.”

Den modsatte filosof og den sanselige Kierkegaard

Siden 2001 har Claus Damgaard helliget sig handlingsbaseret undersøgelse af, hvordan Søren Kierkegaards litterære kunst mon kan leves i en konkret fysisk dagligdag og hvordan han mon bedst kan dele denne kunst med andre uden at forvandle det til hverken teori eller viden. Præcis det modsatte af hvad “filosoffen” ifølge Kierkegaard foretager sig: “Den ærede Philosoph flytter som sædvanligt Scenen over fra Existentsen paa Papiret.“( Kierkegaard i ‘ Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift’).

KIERKEGAARD CONCERT vil give en musikalsk og mærkbar oplevelse af Søren Kierkegaards evigtaktuelle kunst og visdom. Claus Damgaard siger: ” For at give en klar indikation af rytmen og melodien i sit sprog benyttede Kierkegaard sig af sin helt egen tegnsætning og talrige gange lyder opfordringen fra Kierkegaard: “læs, om muligt, høit!” – så sprogets essens-bærende musikalitet og energi kunne blive direkte sanseligt tilgængelig. Kierkegaard var meget mere sanselig end han har ry for at være – og meget mere musikalsk end han selv mente at være.”

Let engelsk frem for gammelt dansk

Koncerten henvender sig – også når den opføres i Danmark – til et internationalt og (relativt) bredt publikum. De udvalgte Kierkegaard-tekster er derfor blevet ny-oversat til letforståeligt engelsk. For den nutidige dansk-talende vil de nye oversættelser i mange tilfælde gøre Kierkegaard mere tilgængelig. For mange vil for eksempel “conversation” nok give mere mening end “praten”.

Claus Damgaard har været ansat som kunstner i gæsteprofessorat på Aarhus Universitet og som research fellow på The Hong Kierkegaard Library i USA.

Peter Tinning er jazzguitarist, uddannet fra The Royal Conservatory i Haag, har optrådt i flere international ensembler – og ofte komponeret musik til dem. De senere år har hans hovedfokus været den frie improvisation.