Indlæser Begivenheder
22. jun 16:30 - 18:00

LiteratureXchange: What our fathers did – en samtale om at være efterkommere af nazismen

  • Date: 22. jun

  • Time: 16:30 - 18:00

  • Sted/lokale: Åbne Scene

  • Nærmeste indgang: 3A

  • Pris: Standard 60,00 kr., Studerende 40,00 kr.

English Summary

Niklas Frank, german author and son of the Nazi war criminal Hans Frank, talks to Moritz Schramm, associate professor in german studies and grand child of Nazi architect Albert Speer, on the subject of guilt and how different generations relates to the heritage of nazism.

The talk will be in English

Da forfatteren Niklas Frank i 1987 udgav sin bog ‘Faderen – et opgør’ i Tyskland, udløste det voldsom debat: forfatterens hårde og uforsonlige opgør med sin egen far, den nazistiske krigsforbryder Hans Frank, skabte vrede reaktioner og konflikter i datidens Tyskland. Landet var tydeligvis endnu ikke parat til det emotionelle opgør med historien – og slet ikke, når det forgik i den nære familie.

I anledning af den danske oversættelse af bogen, der udkom sidste år, interviewes Niklas Frank til LiteratureXchange af Moritz Schramm, lektor i tysk ved SDU. Selv barnebarn af Hitlers rustningsminister og arkitekt Albert Speer bringer Moritz Schramm hér sin egen familiehistorie i spil: Hvordan forholder vi os til arven fra nazismen i de tyske familier? Er der afstande mellem de forskellige generationer, og hvordan håndteres situationen som efterkommere af topnazister og krigsforbrydere i det hele taget? Hvad kan der læres af historien, og findes der erfaringer at give videre til kommende generationer? Giver det mening at tale efterkommeres skyld – og i hvad består i givet fald en sådan skyld?

Samtalen foregår på engelsk med enkelte tyske indspark.